Remember TUDOR VLADIMIRESCU !

Motto:

” Cine UITĂ, nu merită” ( Nicolae Iorga) ! 🙂

” Sub steagul lui Tudor

26 iulie 2021 Categoria ActualitateIstorie Scris de neacsum

Sub steagul  lui Tudor

Anul acesta, când sărbătorim 200 de ani de la Revoluția lui Tudor Vladimirescu, a fost declarat de Parlamentul României, ” Anul Tudor Vladimirescu” iar el, BădiaTudor, cum îi spunea Iancu Jianu, ”se declară drept erou al naţiunii române pentru curajul său dovedit în Revoluţia de la 1821 pe care a condus-o, mişcare care avea ca scop eliberarea popoarelor creştine de sub dominaţia otomană”.

Deși  Tudor Vladimirescu a înfăptuit cu adevărat o schimbare de regim prin mișcarea sa, nu ca Revoluția din 89 care a schimbat doar generațiile la guvernare, copii șefilor noștri devenind șefii copiilor noștri,  românii nu știu prea multe despre Revoluția sa și cu atât mai puțin despre pregătirea acesteia. Puțini știu că, deși  există mărturii scrise,   folosirea celor trei culori naționale pare să aibă o vechime de aproape  2000 de ani. Astfel, potrivit unui document militar al arhivelor imperiale romane, Notitia Dignitarium, şi stindardul de luptă al dacilor purta cele trei culori, întâlnite şi la primele legiuni geto-dace din Bretania şi Capadocia, formate şi din luptători daci. Ulterior, după căderea Imperiului Roman de Apus, armatele bizantine vor prelua şi folosi stindardul dacilor până la finele secolului X. Pe la 1185, suliţe cu flamuri care reproduceau stindardul dacilor, plus cele trei culori sunt întâlnite într-o luptă împotriva bizantinilor, a fraţilor vlahi Petru – Asan şi Caloian.

Nici Mihai Vitezu nu a fost străin de folosirea culorilor tricolore, acestea fiind întâlnite pe „diplomele de înnobilare”, pe lambrechine, cât şi pe scutul blazoanelor.

Este știut că prima oară, tricolorul ca drapel al românilor  a fost vizibil la revoluția de la 1848. Dar, ideea tricolorului a plecat în epoca modernă din Bălcești, sat Benești actualmente Bălcești-Vîlcea. Acolo își avea originea Petreche Poenaru, creatorul „Condeiului portăreţ fără sfârşit, alimentându-se însuşi cu cerneală”, sau stiloul de azi. Petrache Penaru, inventator,matematician, fondatorul Colegiului Național Carol I din Craiova, a fost și secretar, cancelar, acuma i-am spune consilier sau șef de cabinet al lui Tudor Vladimirescu. Acolo, în Benești/ Bălcești la propunerile lui Petrache Poenaru, a fost stabilit Drapelul de luptă al lui Tudor Vladimirescu. Petrache Poenaru este cel care a venit cu ideea înlocuirii vechiului steag, format din două bucăţi pătrate de pânză după unii, mătase după alţii, albă şi albastră. Astfel, în 1821, culorile roşu, galben şi albastru se regăseau pe drapelul de luptă al lui Tudor Vladimirescu, atât pe ciucurii agățați la vărful lancei cât  și în cromatica veşmintelor, în aceeaşi ordine şi grupare ca şi astăzi: roşu pe mantia lungă a Sfântului Gheorghe – la margine, galben pe fustanela lui Dumnezeu Tatăl – la mijloc, şi albastru pe fustanela Mântuitorului – la hampă.
Ulterior, tricolorul va fi preluat de paşoptişti şi va ajunge drapel naţional peste decenii.

Ei bine, locuitorii Bălceștiului de azi, cu toate fostele sate transformate  în suburbii, nu i-au uitat nici pe Petrache Poenaru, nici pe Tudor Vladimirescu și în Benești există un Muzeu care păstrează memoria acelor evenimente și personalități. Pe 1Decembrie 2018, cu ocazia Centenarului Unirii de la 1918, în Bălcești a fost instalat pe cel mai înalt loc din oraș, fiind vizibil de la kilometri distanță, un catarg  de 18 m, la vârful căruia flutură drapelul tricolor de 6/9 metri acesta aducând aminte atât evenimentul de la 1918, cât și faptul că Petrache Poenaru a fost cel care a propus ca drapelul lui Tudor să poarte în el culorile devenite apoi drapelul național.

Imaginile care se văd de pe locul unde este instalat drapelul, ca și drumul până la el pe Strada Palei, sunt superbe și odată ajuns acolo, în vârf, privind satele care se întind  pe firul Oltețului și al Cernei  îți vine să deschizi larg brațele și să îmbrațișezi frumusețea pământului românesc, istoria și cerul. Sentimentele care  te încearcă în fața acelui loc nu pot fi descrise în cuvinte.

Chiar dacă locul în sine nu a fost martorul nici unui eveniment istoric, acesta fiind ales pentru că de acolo, aproape toți locuitorii Bălceștiului îl pot vedea și astfel își vor  aminti de Petrache Poenaru, Unirea de la 1918 și faptul că Domnul Tudor a ales cele trei culori pentru a fi incluse în drapelul său, cu semnificații bine definite: Libertate prin albastrul cerului, Dreptate – prin galbenul ogoarelor şi Frăţie – roşul sângelui, acesta reprezinta un simbol al istoriei neamului.

Și pentru a dovedi că locuitorii Bălceștiului prețuiesc cu adevărat istoria și își cinstesc eroii, pe data de 24.07.2021, doi tineri și-au unit destinele prin jurământul căsătoriei, acolo, sub steagul lui Tudor.

Este prima oară când se celebrează un eveniment la drapel iar primarul Bălceștiului a acceptat  cu bucurie solicitarea celor doi. Lăudabilă inițiativa tinerilor căsătoriți, onorantă decizia primarului de a oficia cununia într-un astfel de loc, frumoasă pildă, mai ales dacă avem în vedere că atât mirii cît și nașii au fost îmbrăcați în costume populare, ca pe vremea lui Neica Tudor.

Pentru cei interesați, drapelul lui Tudor, adus la Craiova imediat după moartea (dispariția???) sa, de către căpitanul Ion Cacaliceanu șeful artileriei lui Tudor, a fost donat la 17 mai 1882 de fiul acestuia, Gheorghe Cacaliceanu statului român, împreună cu ciucurii tricolori, sabia și inelul cu pecetă al lui Tudor Vladimirescu. În actul de donație sunt menționate niște condiții care din păcate nu au fost respectate. Acum câțiva ani m-am întâlnit cu nepotul lui Gheorghe Cacaliceanu, care dorea să intre în contact cu cineva din conducerea MApN, pentru a solicita o copie după drapelul donat de familia sa. Am contactat personal pe șeful SMAp de la acea vreme transmițând solicitarea domnului Cacaliceanu, și propunând o serie de măsuri pentru sărbătorirea bicentenarului Revoluției de la 1821. Printre măsurile propuse se număra și confecționarea a două copii ale drapelului care să fie la rândul lor donate, unul familiei Căpitanului Ion Cacaliceanu și unul Liceului Militar ”Tudor Vladimirescu” din Craiova. Timpul a trecut, domnul Cacaliceanu a murit fără să mai aibă ocazia să își vadă visul împlinit, dar se pare că totuși a fost confecționată o copie a drapelului, care va fi oferită Liceului Militar, probabil la deschiderea anului școlar, pe 15 Septembrie,  dacă nu cumva cu ocazia alegerilor din 25 Septembrie. Dar am descoperit că pe Emag se găsesc la vânzare copii ale drapelului, așa că cine e interesat poate să cumpere.

https://adevarul.ro/locale/ramnicu-valcea/foto-creatorul-drapelului-modern-romanilor-steag-folosit-data-tudor-vladimirescu-1_5beae189df52022f756e7242/index.html

https://adevarul.ro/locale/targu-jiu/secretele-steagului-lupta-pandurilor-tudor-vladimirescu-ciucurul-varful-steagului-dovada-tricolorului-romanesc-1_5651e0e07d919ed50e76d18e/index.html

https://www.emag.ro/steag-tudor-vladimirescu-steagtudorvladimirescu/pd/DH35ZYMBM/

Sursa :

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


%d blogeri au apreciat: