CORONAVIRUSUL , pentru ALBINE, mană CEREASCĂ !!!

Pentru  unii ,  MUMĂ 🙂 🙂 🙂

pentru alții, CIUMĂ !!! 😦 😦 😦

”    Albania;

Măsurile de coronavirus oferă apicultorilor albanezi un

„an de aur”.

 Lasă un comentariu

Recolta albastră

 

de miere,

 

„Nu a fost

zgomot,

 

nici poluare,

nimic care

ar putea

 

deranja

ALBINELE  ”.

Apicultorul Gezim Skermo (stânga), se ocupă cu rama acoperită de albine la ferma Morava, în satul Plasa, în apropierea orașului Korca. - pictograma AFP

Apicultorul Gezim Skermo (stânga) are grijă de un cadru de stup care este acoperit cu albine la ferma Morava din satul Plasa, lângă orașul Korca. – pictograma AFP

Kora, -cu fabricile și fermele care au fost reduse la tăcere de oprirea virusului coronei, albinele din Albania au fost mai ocupate ca niciodată, provocând emoții fermierilor care se așteptau la o recoltă de miere fără precedent din cauza unui răgaz din poluare și pesticide.

„Este un an de aur pentru albine”, spune Gezim Skermo, în vârstă de 68 de ani, care este îmbrăcat într-un costum de protecție în timp ce își inspectează rândurile de bețe de lemn care se aliniază de-a lungul piciorului verde al Munților Morava din sud-estul Albaniei.

Stupina bucolică, care adăpostește în jur de 300 de cutii de albine pictate viu, este una dintre cele mai mari din Albania și singura operație din Balcani care își exportă mierea în străinătate.

În timpul celor 50 de ani în apicultura, spune Skermo, el „nu a văzut niciodată un anotimp ca acesta” și l-a lăudat ca „renaștere pentru natură și albine”.

Apicultura pe Munții Morava: Familia Skermos speră ca în cele din urmă să își poată vinde mierea în Europa.

Apicultura pe Munții Morava: Familia Skermos speră ca în cele din urmă să își poată vinde mierea și în Europa. Foto: Ștefan Stosch

Apicultorul atribuie senzația bruscă măsurilor de coronavirus care au înghețat viața publică și industrială după ce Albania a descoperit primele sale cazuri de coronavirus la începutul lunii martie.

În zona Morava, restricțiile impuse de fermierii care au determinat creșterea producției în lumina incertitudinii economice care înconjoară virusul, care a pretins aproximativ 30 de vieți în Balcani, au adus un aer calm, mai curat și mai puține injecții cu pesticide.

„Anul acesta nu am avut victime, spre deosebire de anii anteriori, când am găsit albine moarte în fața stupilor”, a spus Skermo.

„Nu a fost zgomot, nici poluare, nimic care să-i deranjeze”.

În jurul lui, insectele polenizante își desfășurau dansul printre florile din jur, unde colectează nectarul, un jgheab de apă pentru alimentarea cu combustibil și stupii lor, unde se face mierea.

Patru albine de sex feminin stăteau în fața intrării în fiecare stup, pentru a-i ține pe intruși din alte colonii.

„Fiecare albină are propria slujbă și poziție, cu regina, stratul (ou) care este responsabil pentru întreaga viață interioară”, explică Ermal Benga, care supraveghează producția în timp ce calmează insectele cu fumătorul său de albine, înainte de a deschide un stup.

Canarii în mină de cărbune

Ferma Morava produce în mod normal între cinci și 15 tone de miere pe an, în soiuri de la trifoi alb până la pin, rapiță, cimbru sălbatic și castan, în funcție de flori care sunt în sezon.

De asemenea, colectează și prelucrează tone de miere de la apicultori din Albania, unde există aproximativ 360.000 de stupi înregistrați.

Anul acesta, apicultorii Morava intenționează să strângă dulciurile mai devreme decât în ​​mod normal pentru a recolta două culturi în loc de una.

Este o virajă uriașă U în urma devastărilor din 2016 și 2017, când 40% din albinele albaneze s-au prăbușit și pierderile au depășit 60 de milioane de euro.

Experții au dat vina pe ruină pentru o „epidemie” a parazitului varitei, a cărei creștere a fost susținută de defrișare și utilizarea neonicotinoizilor, o clasă comună de insecticide folosite în agricultură.

Produsele chimice care atacă sistemele nervoase ale insectelor au fost interzise de atunci în Uniunea Europeană, dar nu în Albania.

Astăzi, însă, „condițiile din Albania sunt ideale pentru albinele care sunt adevărați păstrători ecologici”, a spus Eugen, fiul lui Skermo, în vârstă de 44 de ani, la AFP, referindu-se la specii care pot avertiza despre riscuri înainte de timp, precum: B. Canarii într-o mină de cărbune.

Pe lângă piața internă, Morava exportă în jur de 40 de tone anual în SUA, Elveția, Singapore și China.

Dar, deși compania are un laborator de analiză donat de UE, nu este permisă exportarea mierii sale la bloc din cauza interzicerii produselor albaneze de origine animală.

Din superstiție, fondatorul Skermo nu dorește să dea cifre concrete despre cât de multă miere este produsă în acest sezon.

Dar el insistă că randamentul va fi abundent și de cea mai bună calitate.

„În timp ce oamenii erau închiși acasă, albinele nu sunt închise”, a spus el. „Ai muncit foarte mult”.

Surse / agenții – AFP  ” !!!

Sursa :

https://nilzeitung.wordpress.com/2020/05/25/albanien-coronavirus-masnahmen-beschert-albanische-imkern-ein-goldenes-jahr/

Alioșa .

Un răspuns to “CORONAVIRUSUL , pentru ALBINE, mană CEREASCĂ !!!”

  1. Aliosa Says:

    @ ALLL !!!

    Alioșa ! 🙂

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


%d blogeri au apreciat: