Cine sunt de fapt, ” TEFELIȘTII ” …………….

”  GENERAȚIA CARE NU A PRIMIT DESTUL

În loc de motto :

”    GENERAȚIA care NU a PRIMIT destul ….

Generația Y, cum au mai fost numiți, s-a născut începând cu prima parte a anilor ’80 și până către 2000. William Strauss dă ca repere 1982-2004. Ei sunt „Generation Me” (Generația: EU), după cum îi descrie, în mod îndreptățit, psihologul Jean Twenge, întreaga generație având o problemă de narcisism, fiind profund autocentrică, raportându-se în permanență la propria persoană și la propria plăcere.

Culmea este că acești hedoniști nu sunt fericiți. Dimpotrivă, poartă cu ei o ură și o supărare de proporții mitice. Sunt generația care consideră că „nu a primit destul”. Ca și cum asta n-ar fi fost îndeajuns, politicile publice au schimbat macazul, în consonanță cu ce era pe afară, ușurând viața tineretului și explicându-le că sunt speciali și că toți sunt la fel de buni. Să nu se ofenseze nimeni! Deci cei care, în mod bizar, se cred de dreapta au crescut cu cele mai ciudate și stângiste valori.


BUCURESTI – PROTEST – MOTIUNE – PARLAMENT

Protest impotriva guvernului Dancila si a modificarilor aduse codului de procedura penala, la Parlament, in Bucuresti, Miercuri, 27 Iunie 2018. Inquam Photos / Liviu Florin Albei

Problema a pornit, dincolo de familie, din sistemul de învățământ, unde minți luminate au înțeles să dea premiul 1 întregii clase, și celui mai deștept, și prostanului, punându-i pe picior de egalitate. Să se elimine corigența și repetenția. Să suprime competiția și supremația a celui clasat înaintea incapabilului. Restul a venit ca o avalanșă!

Să ne amintim doar de protestul plătit de George Soros, cu indivizi închiriați de pe „Rent a Crowd”, din fața Trump Tower, imediat după aflarea rezultatelor oficiale ale alegerilor. Clădirea a fost protejată cu utilaje de salubritate și de cordoane ale poliției, dar lumea era isterică și s-a decis să se utilizeze forța. Atunci i-a venit unui polițist newyorkez ideea să ia un carton și să decupeze niște ecusoane de participant, pe care polițiștii le-au împărțit celor revoltați, care, fericiți, au plecat spre casă. În uimirea generală, polițistul a explicat că avea și el două fete, aparținând aceleiași generații, în consecință știa cum gândesc aceștia. Sistemul a lucrat la fel și în America, și în UE, și în România. Cum și mișcarea #resist /#rezist a funcționat în paralel în România și în Statele Unite.

ADEVĂRURILE LOR

Analfabetismul social și funcțional din România a ajuns la 42%. În mod paradoxal, nu pesedișitii suferă cel mai tare aici, ci exact tefeliștii. Sunt atât de proști (în cel mai pur sens al cuvântului), încât operează cu adevăruri de genul: pesediștii sunt comuniști, Ion Iliescu conduce PSD-ul, oamenii votează cu PSD-ul pentru că primesc doi mici, rușii sunt comuniști, tefeliștii nu trăiesc bine pentru că ciuma roșie fură, lumea este spălată pe creier pentru că se uită la Antena 3, ei sunt șmecheri și ca să nu fie spălați pe creier nu se uită la televizor, nimeni nu poate lupta cu corupții decât Codruța Köveși, Europa este de dreapta, Trump va prăbuși economia pentru că este prost, credința creștină înseamnă să pupi moaște, gazul se scumpește că vrea Dragnea și nu că ar exista o piață liberă și reglementări ale Comisiei Europene, este adevărat pentru că a scris pe Facebook, creșterea salariilor ne destabilizează, președintele are procurorii în subordine, ba chiar și Guvernul, deciziile Curții Constituționale trebuie aprobate prin referendum, nu sunt spitale pentru că sunt catedrale… Așadar, un întreg evantai de inepții care ar trebui să fie cel puțin bătătoare la ochi, dar care pentru niște analfabeți nu au cum să fie. Probleme de această natură nu apar peste noapte, ci sunt rodul unor decenii de așa-zise reforme ratate în învățământ, unde școala elementară și liceul nu mai reușesc să ofere bazele necesare pentru învățământul superior. Iar învățământ superior dă rateuri tot mai sonore. Da, de ceva timp, școala românească produce numai tâmpiți, dar cu diplome. De aici vin problemele sociale și economice.

Pentru că și-au neglijat propria educație, pentru că habar nu au cum sau ce să lucreze, pentru că nici statul nu încurajează munca, aproximativ 4 milioane de oameni în putere și perfect apți de muncă stau și protestează sau umblă brambura prin lume și se uită uimiți ca vițelul la poarta nouă când li se spune că există o penurie de forță de muncă, deci nicidecum nu este adevărat că nu s-ar găsi joburi.

Generația Y nu vrea însă vreun loc de muncă în vreun parc industrial, nu vrea să se scoale dimineață, nu vrea să se murdărească pe mâini. Mai bine se înscrie la un al doilea sau un al treilea Master, la fel de inutil ca primul. Din această cauză, generația Y a devenit un balast pentru piața muncii, pentru firme, afaceri, economie. Ei sunt adevărații asistați sociali ai țării!

BOLILE GENERAȚIEI TINERE

Supradimensionarea eului vine însă și cu prețuri aferente! Dezamăgire cronică, depresie, revoltă. (Vezi Twenge – Generation Me: Why Today’s Young Americans Are More Confident, Assertive, Entitled–And More Miserable Than Ever Before).

Tefeliștii au fost crescuți fără să cunoască cuvântul „nu”. Lor li s-a permis orice și li s-a dat orice își doreau, chiar dacă cei care le dădeau o făceau pe credit. Au crescut bazându-se pe o gratificație instantanee. Problemele au venit aproape imediat: obișnuiți să își obțină plăcerea pe loc și fără niciun efort, au ajuns niște indivizi care nu sunt capabili de empatie, deci nu sunt capabili nici să întrețină relații de prietenie sau de cuplu, indivizi care se întrețin cu efort. Pentru una mică există Tinder. La fel, nu sunt capabili să dezvolte relații de colegialitate cu cei cu care muncesc. Oricum, îi urăsc pe toți și visează să ajungă manageri sau cel puțin consultanți. Ei sunt, propriu-zis, niște indivizi singuri, izolați, dar copleșiți de propria lor grandoare, pe care se miră că cei din jur nu o apreciază. Nu sunt apreciați nici la locurile lor de muncă, și asta din cauza instrucției precare și a lipsei de abilități, indiferent de numărul diplomelor obținute. Sunt o generație care nu a citit și nu citește cărți. Au trecut printr-un învățământ care i-a obișnuit să bifeze ceva pe un test grilă și să copieze. Au făcut o facultate de 3 ani, unde au auzit chestii teoretice, și unii s-au dus la un masterat care presupune elaborarea unei fițuici care să conțină mari adevăruri din alea corecte politic. Cu toate acestea, ei visează să conducă de la bun început companii sau chiar statul. Cică ar fi îndreptățiți. Milenialii au fost catalogați drept generația pierdută a indivizilor care se angajează ca să creeze un impact (deci nu ca să muncească) și, în scurt timp, realizează că nu pot crea nimic, nici chiar impact, și ajung pe prima listă a disponibilizaților.

BUCURESTI – PROTEST – PARLAMENT – REZIST – MOTIUNE

Cateva sute de oameni protesteaza in fata Parlamentului in timpul motiunii de cenzura depuse de opozitie impotriva guvernului Dancila, miercuri, 21 iulie 2018. Inquam Photos / Alberto Grosescu

Situația tefeliștilor din România este însă mult mai tristă decât pare la prima vedere. Aproape o cincime din grupa de vârstă 15-35 de ani nu este angrenată în nicio formă de învățământ, dar nici nu muncește. Propriu-zis, nu se ocupă cu nimic. Din 5.300.623 de tineri între 15-34 de ani, 1.049.523 nu învață și nu muncesc. Stau! Înjură pe Facebook. Se duc în club sau în bar, trag pe nas. Și, da, protestează!

Tefeliștii nu tânjesc după libertate, proprietăți, nu îi interesează chestiunile de mediu sau chestiunile sociale. În schimb, vor să aibă ultimele gadgeturi, să locuiască împreună cu părinții și să profite de pe urma muncii lor, fără să facă nimic. Simptomatic este că abia 27% dintre tefeliști spun că ar fi interesați să pornească o afacere în sectorul privat (Eurostat). Normal că și acesta este doar un deziderat. Chiar și cei care se avântă în această zonă nu reușesc să depășească un pseudo-entuziasm de tip start-up, ei așteptând ca lucrurile să se facă singure sau să vină cineva și să muncească în locul lor. Nu întâmplător media de viață a firmelor românești a intrat în declin. Guvernul face eforturi să mobilizeze această categorie, cu planuri de a oferi 40.000 de euro oricui dorește să își deschidă o firmă. Iar cei care ar fi vizați, tefeliștii, urlă că Guvernul este alcătuit din hoți și comuniști. Mai sunt și alte genuri de catastrofe: programe de tip RePatriot. Sigur că în teorie sună bine, doar realitatea este alta. Ideea a fost să se identifice vârfuri românești din Occident și să se aducă în țară, crezând că acestea vor stimula în vreun fel munca, afacerile și încetini exodul înspre străinătate. Celebra teorie cu unicorni cu care, de pildă, Marissa Mayer a dat de pământ cu Yahoo. Iar când unui asemenea program i se aplică și rectificări politice, nu este greu de imaginat finalul.

Deci ce îi interesează pe tefeliști? Să participe la evenimente. Conform Harris Poll, principala investiție a generației este în experiențe dobândite prin participarea la diverse evenimente. Dacă va întrebați de ce sunt ei îndreptățiți să aibă „piețuca” lor și evenimentul lor, unde să își etaleze gadgeturile și să dea cu laserul pe pereții Guvernului, este singura variantă în care ei pot aparține de ceva. Așa își bifează nevoile sociale de apartenență. Așa-zisa lor ură împotriva PSD-ului nu este decât un adeziv social, oricât de antisocială sau antidemocratică ar fi întreaga lor mișcare.

BUCURESTI – PROTEST – GUVERN – CPP

Oameni protesteaza in Piata Victoriei fata de modificarile aduse Codului de procedura penala, marti, 3 iulie 2018. Inquam Photos / Octav Ganea

Când, cu ajutorul Serviciilor, au reușit să se strângă în piețe și apoi să genereze niște voturi, cei care au ajuns în Parlament au dovedit că habar nu au ce caută pe acolo sau cum funcționează instituțiile. Goțiu doarme pentru că este plictiseală, Nicușor Dan face biluțe din muci și le mănâncă, doamna Presada se plânge că în trecut au fost bărbați care au încercat să facă sex cu ea, Chichirău îl filmează pe Șerban Nicolae, iar Adrian Dohotaru s-a apucat să mănânce din coșul de gunoi, ca să demonstreze că este trist pe planetă, mai este unul care punea muzica să urle, ca să nu poată lucra comisia parlamentară din care și el făcea parte. Deși nu par lămuriți nici cu propria lor viață, nici acasă, nici la serviciu – cei care au un loc de muncă –, principala chemare a tefeliștilor este să le spună celor care au muncit și au cusut hainele cu care ei se îmbracă, au făcut pantofii pe care îi încălță sau telefoanele pe care nu le scapă din mâini cum să trăiască sau dacă să mai trăiască.

Doar făcând o succintă trecere în revistă a mesajelor înlăcrimatelor și sensibilelor ființe – tefeliștii – în fața unui protest al simpatizanților PSD, regăsim cele mai crâncene etichetări: țigani, viermi, jeguri, gunoaie, patibulari, hoți, o întreagă gamă de epitete ce vor să demonstreze că nimeni nu s-a născut egal cu tefelistul, că ceilalți sunt suboameni. Pe alocuri, pe Facebook, se fac propuneri pentru a se strânge bani pentru asasinarea lui Tăriceanu, plată pentru niște rromi care să îl înjunghie pe Dragnea, uciderea în masă a pesediștilor sau uciderea în masă a parlamentarilor. Nu ei. Să vină cineva și să le ucidă adversarii. Ei au niște prafuri de tras pe nas, o bere incertă de consumat, un flat white.

Nu în ultimul rând, o bună parte din vină aparține și tehnologiei. Datorită tehnologiei, tefelistul poate trăi social într-o lume virtuală, în care interacționează cu alți marginali social, unde prostia unuia se propagă viral către toți ceilalți, unde se pot autoiluziona că lumea este altfel decât cea în care viețuiesc izolați. Tehnologia ar putea să îi ajute. Dar ei pur și simplu nu vor să știe adevărul. Ar putea bunăoară să caute datele oficiale de pe site-uri oficiale, ca să își formeze o părere, dar Tăpălagă, Guran, Chirilă sau Bot par căi mai facile de informare. Acestea sunt sursele veridice. Informație gata mestecată și regurgitată. Nu gândim!

Plus de asta, a te informa este futil. Și-așa pesediștii fură tot, deci… fatalitate! Mai bine să dăm drumul la un joculeț, mai bine să ascultăm o așa-zisă muzică sau să ne uitam la filmulețe cretinele, pe care cel puțin credem că le înțelegem…

De ce ne mirăm atunci că Serviciile și-au aruncat privirile în această direcție!

De ce să ne mirăm că tefeliștii emit cele mai extremiste opinii, de la uciderea săracilor, bătrânilor bolnavilor, la interzicerea reproducerii pentru cei care nu votează corect pentru că se opun celor corecți, adică lor? De ce să ne mirăm că visează naționalizări, confiscarea patrimoniului, banilor firmelor? De ce să ne mire că visează la o redistribuire a averii românești către cetățeni (aici, bănuiesc eu, pesediștii nici n-ar avea voie să primească, ei fiind oricum hoți)? De ce să ne mirăm că vor să fie conduși de un alt tăietor de frunze la câini, șomer, Cioloș?

După cum am mai spus-o și pe Facebook, dacă vă este antipatic Șerban Nicolae, ajunge să o băgați și pe Chichirău în poză. Vi se pare Firea insuportabilă? Băgați-l pe Nicușor în poză făcând biluțe. Acești aroganți și frustrați de tefeliști l-ar putea transforma și pe ucigașul de Iliescu într-un bătrânel simpatic, rasat și sofisticat.

Iar costurile sunt deja uriașe. Când ai o întreagă generație nesocializată, frustrată, care gândește în dihotomii simple (alb/negru, noi suntem buni/ăia sunt răi, unii au/alții n-au) și false cauzalități (nu pot munci, pentru că Dragnea…), odată cu ieșirea de pe piața muncii a Generației X (generația mea), când această generație de ciudați va începe să parvină și să pună ghearele pe conducere, va fi o jale cumplită ”   !!!   😦 😦 😦

Sursa :

https://www.qmagazine.ro/cine-sunt-de-fapt-tefelistii/

Comentariile le las pe seama celor care au CURAJ (  „ sânge-n vene ” !!! 🙂 🙂 :)M

Alioșa .

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


%d blogeri au apreciat: