Stațiunea BĂLȚĂTEȘTI de Balneofizioterapie și Recuperare medicală „ Dr.Dimitrie Cantemir” , oază de liniște, confort și SĂNĂTATE .

Alioşa ” File de Jurnal ”

Localitatea BĂLȚĂTEȘTI Pelerin prin NEAMȚ !!! 042 a fost atestată documentar din vremea Domnitorului  MOLDOVEI  CONSTANTIN MOVILĂ  încă din 1  septembrie 1608 . În 1716 localitatea  apare pentru prima dată pe o HARTĂ  ce aparținea marelui cărturar și  domnitor al MOLDOVEI, DIMITRIE CANTEMIR ( 1710-1711 ).În perioada 1715- 1879 localitatea BĂLȚĂTEȘTI constituie surse de neânțelegeri privind dreptul de proprietate între familia  CANTACUZINO și Mănăstirea HANGU . În 1864  trece în proprietatea domnitorului DIMITRIE BARBU ȘTIRBEI care o atribuie ca zestre fiicei sale Contesa MARTHA de BLOME .Primele analize a apelor minerale de la BĂLȚĂTEȘTI au fost făcute de dr.I.CHIHAC și prof. E. HUMPEL pe la anul 1839, reluate la 1850 de către savantul român PETRE PONI  care stabilește compoziția chimică a apelor minerale  ce conțineau sodiu, clor,magneziu, calciu, fier,potasiu,iod,acid clorhidric,bromură de magneziu și sulfați. principele Dimitrie Barbu Știrbei proprietarul BĂILOR face însemnate investiții  punând în valoare calitățile curative și de balneație a celor trei izvoare…

Vezi articolul original 2.185 de cuvinte mai mult

2 răspunsuri to “Stațiunea BĂLȚĂTEȘTI de Balneofizioterapie și Recuperare medicală „ Dr.Dimitrie Cantemir” , oază de liniște, confort și SĂNĂTATE .”

 1. Aliosa Says:

  @ ALLL !!!
  Am dat REPUBLICARE de pe
  http://aliosapopovici.wordpress.com/2012/06/12/
  ca să ia la cunoștinț toată lumea virtuală că în următoarele 15 zile voi fi fără LAPTOP la mine în stațiunea sus amintită 🙂 și ca urmare, NU voi mai putea să vă MULȚUMESC pentru comentariile ce le veți face.
  Weekend plăcut și-apoi, DOUĂ SĂPTĂMÂNI superbe !!! 🙂 🙂 🙂
  Cu drag,
  Alioșa ! 🙂
  PS ! 🙂
  Hoții de CASE să NU se bucure căci ACASĂ va rămâne SOȚIA ce nu va pleca cu mine la STAȚINUE, sănătoasă ^ tun ^ fiind ! 🙂

 2. Aliosa Says:

  @ ALLL !!!
  Dacă ce-i postat mai SUS ,
  NU vă îndeamnă a COMENTA,
  poate veți avea ceva de spus,
  dacă VREȚI și veți intra
  pe
  http://aliosapopovici.wordpress.com/2017/08/17/

  Weekend plăcut ! 🙂
  Alioșa ! 🙂

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


%d blogeri au apreciat: