Sa vezi si sa nu crezi !!!

E adevarat ca de facut nu mai putem face nimic, noi, pensionarii, dar sa spunem lucrurilor pe nume, asa cum o face acest om, ar trebui sa mai putem.

Un articol care nu-mi dă pace

De câteva zile circulă pe net și a ajuns și la mine, un articol scris de un om despre care am aflat că a fost comandant de unitate de Vânători de Munte. Dar un comandant din acela care nu stătea în birou și-și trimitea subordonații pe munte, ci era în fruntea lor, iar ei trebuiau să tragă tare ca să reziste ritmului pe care el îl impunea. Un comandant din categoria celor pe care eu îi iubesc pentru că se constituie ei înșiși în modele de urmat pentru subordonații lor, nu dintr-aceia care-s doar niște goarne de transmis ordine cu voce tare. Un comandant dintr-aceia pe care, la război, subordonații lor i-ar urma, spre deosebire de ceilalți pe care subordonații mai degrabă i-ar urmări.
De ce nu-mi dă pace acest articol? Din cauza celui de al patrulea subiect analizat de autor, anume Armata. La câtă dreptate are autorul în raport cu realitatea, aș fi vrut să-l întreb pe autor atât: “Armata? Care … Armată?
Redau articolul așa cum a ajuns la mine.
MUNTELE SI OAMENII SAI
Muntele este un spatiu sacru, plin de taine, pericole si de posibilitati de salvare . Muntele este un partener de viata cinstit ,corect si previzibil daca reusesti sa intri in dialog cu el .In egala masura este un ucigas nemilos daca ii incalci regulile .
Recenta catastrofa aviatica a scos in evidenta mai multi actori in confruntare cu muntele .
Primul subiect colectiv ce si-a individualizat puternic profilul este omul muntelui in general si in mod special motul. Darz ,atent cumpanit,cu infatisare aspra ca muntele ,curajos ,cu un limbaj zgarcit si foarte precis,omenos, solidar motul ne-a aratat este tot atat de demn ca si pe vremea lui HOREA. El ne-a aratat ca muntele nu poate fi imblanzit si stapanit decat de oamenii muntelui. Omul muntelui este in confruntare permanenta ,ziua ,noaptea vara , iarna cu muntele si este propriul lui salvator .
Salvarea in munte este pentru omul muntelui viata lui.El are intuitia muntelui,citeste corect semnele muntelui si miroase ca fiara unde viata este in pericol.Profilul lui moral ,comportamental si atitudinal a fost accentuat de evenimentul nefericit la care am fost martori.Motul a plecat sa salveze vieti tot asa cum ar fi plecat si la nunta .Ei au simtit ca fiara padurii pericolul in care erau semenii lor si au trecut la actiune fara ordine si proceduri institutionale. Omenia este procedura de supravietuire in munte.
Chemarea lui Horea si Duhul Iancului sunt inca vii si le-am vazut manifestandu-se prin acesti oameni.Lor nu le-ar conveni sa ii laud si ca om al muntelui ma inclin respectuos in fata lor .
Al doilea subiect colectiv ce s-a individualizat puternic este cel al profesionistului de vocatie .El este cel care face din profesia lui un mod de a-l sluji pe Dumnezeu,se pune in serviciul celorlalti,isi risca viata pentru a darui viata ,se jertfeste pe sine pentru a salva alte vieti,moare dupa exemplul lui Hristos ca sa invinga moartea .Pe umerii lor se sprijina inca edificiul national,TARA,PATRIA ,ROMANIA.In acest eveniment nefericit Dumnezeu a facut sa se intalneasca oamenii adevarati intre ei .Taranii moti si profesionistii.Dumnezeu a facut ca Adrian si Aura sa moara printre oameni ca ei, sa fie priveghiati in intunericul padurii ,in acest spatiu sacru de oameni care stiu ce este sacralitatea ,sfintenia si omenia. Este poate cel mai mare onor pe care divinitatea l-a intermediat pentru cei doi eroi.
Al treilea subiect ce s-a reliefat a fost viteazul de cafenea .El este nepotul celui care nu a luptat la Cotul Donului dar este totusi eroul bataliei .De pe asfalt ne da lectii de orientare in spatiul muntos in conditii de vizibilitate redusa si noaptea .El ne explica cum trebuie reportate coordonatele carteziene sau geografice pe hartile turistice care nu au astfel de retele .El ne povesteste despre precizia localizarii unui punct in munti ,in padure dar fara sa stie ca un grad din coordonatele aratate de aparate in teren masoara 111 km pe meridian si 80 de km pe paralela 45.El este indignat si moftangiu dar nu stie ca orice harta in munti si in padure, noaptea nu foloseste decat la aprins focul.Viteazul de cafenea stie tot.
Al patrulea subiect cu un comportament pe care personal nu mi-l pot explica este ARMATA. Armata nu a actionat pentru salvarea Aurei care era soldat si se pregatea pentru meseria de salvator in campul de lupta. Armata are pregatirea si dotarea pentru salvare si cautare.Vanatorii de Munte au pierdut ocazia de a arata ca sunt urmasii Diviziilor de cremene.Comportamentul Armatei in fata Aurei, ranita in munti este de neexplicat . Cine sa-ti dea ordin sa-ti salvezi ranitii ?Asta face parte din codul moral al armatei. Ranitii nu se parasesc si mortii nu se abandoneaza . Asta stie orice soldat si mai ales caporalii . Camaraderia coeziunea si solidaritatea ostaseasca s-au ratacit oare si ele printre proceduri si institutii? S-au aciuit oare printre vitejii de cafenea ? Doamne fereste!
Pana la terminarea razboiului dintre institutii e bine sa ne amintim versurile lui Octavian Goga:
 
“Eroii nu mor niciodata
Razboiul lor in noi si-l poarta
Si azi de dincolo de moarte
Ei ne mai cer o judecata”.
 
Gaftone Ioan ,consilier judetean
Aliosa.
Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: